”Græsk-katolsk”

IMG_3439
Mount Athos mere end 2.000 meter høje tinde i morgendisen.

25. september 2015.

I det nordlige Grækenland strækker tre smalle halvøer sig fra Halkidiki mod sydøst. Halvøerne er omtrent 40 – 60 km lange og meget forskellige. Beboerne eksempelvis: Kassandra mod vest er et turistmekka og den midterste, Kalamonisia, rummer spredte bebyggelser og enkelte turistdestinationer i et skovrigt område, Sithoniaskovene.

Athoshalvøen mod øst bebos udelukkende af munke i et meget bjergrigt og ufremkommeligt landskab, vist 2.000 munke. Og ikke ét hunkønsvæsen i nærheden! Jomfru Marie led skibsbrud ud for Athosøens sydlige spids, og intet hunkønsvæsen skal følge i hendes fodspor!

Der er adgangskontrol til halvøen, og vi skal sejle mindst 500 meter fra Athos kyster, og med hunkønsvæsener om bord mindst 1 sømil, siger nogle. Coastguard håndhæver reglen, og jager lystbåde væk, hvis de kommer for tæt på.

IMG_3470
20 klostre/kirker er placeret på Athos halvøen, de fleste med storartede placeringer. Fotograferet på behørig afstand!

Munkene dyrker jorden, laver honning, grøntsager og vin. De er vegetarer, kræft og en række andre sygdomme findes nærmest ikke blandt dem. Vi holdt os i behørig afstand, og drak senere en flaske af munkenes vin, og den var fantastisk god!

Det ”græsk-katolske” har baggrund i 1054, hvor paven i Rom og Patriarken i Konstantinopel ha
vde en strid om overhøjhed over kristendommen, og det endte med at de ”ekskommunikerede” hinanden. Herefter var man enten græsk-ortodoks eller romersk-katolsk. Når man derfor siger, at man er græsk-katolsk udmelder man en ligegyldighed overfor begge retninger, og det bruger vi allesammen til så at udtrykke ligegyldighed i alle mulige sammenhænge.

Munkene på Athos halvøen er bestemt er ikke græsk-katolske, men græsk-ortodokse, og de har værnet om deres traditioner på Athoshalvøen i over 1000 år.

IMG_3354
På vej til Athos lagde vi til i Porto Koufo, en naturhavn, meget beskyttet og dyb, lige noget for flådens u-både, og det var dag også hvad tyskerne brugte den til.
IMG_5031
Karin og Jørgen stod på i Porto Koufo
IMG_3409
Bare Lykke lidt indeklemt. Skidderikken på vores bagbord side kværnede badestigen!
IMG_3512
Da vi var uden om Athos gik turen mod Thassos, med “Balkan-skyer” over højderne.
IMG_3557
Barnedåb i en landsby på Thassos, Det lignede mest en børnefødselsdag, men var jo også en børnefest.
IMG_3544
På vej til søndagens gudstjeneste.
IMG_3515
Thassos har en mængde marmorbrud, det fineste hvide, der bliver savet i 2 cm tykke plader.
Advertisement