Auxonne – 7.500 indbyggere

Auxerre

5. september 2014

Gennem kanaler og floder efter Paris og over Langres plateauet har det skortet på byer med indkøbsmuligheder ud over det mest nødvendige. Men nu er vi i en ’storby’ med et godt fødevareudbud, flere tøjbutikker m.v.

Auxerre Kirke

Vi har været på cafeer, kirker, markeder og boltret os i gode slagterbutikker, for slet ikke at tale om en butik med et udvalg af de lokale snegle. Dem glæder vi os til. Vi har nydt det afslappede liv i byen og i den, efter disse forhold, ret store og velfungerende havn. Der er vel et par hundrede både, 80% af dem lagt op for vinteren. Havnepenge har været næsten ikke eksisterende, men her må vi så betale 90 kr./nat, all inclusive.

Men også en spændende historie, da byen på bredden af Saone har haft en strategisk beliggenhed i Frankrig de seneste 1.400 år. Ved gentagne optræk til ballade har byen befæstet sig yderligere helt frem til det 19. århundrede. I Frankrigs skiftende styresystemer har de ikke altid været lige heldige med deres valg, og tyske hertugdømmer har også haft fat i byen.

Sidst i 1700-tallet uddannede en vis herre Napoleon Bonaparte i tre år sig på byens militærskole, og man skal da love for at han tog ved lære, nok til at sætte det meste af Europa i brand. Han fejres fortsat her i landet med bl.a. statuer, også her i byen.

Auxerre Napoleon
Monsieur Napolen med Madame Hansen (eller omvendt)

 

Advertisement