Han-floder og hun-floder

Canal Champagne Bourgogne
Kanalerne med de smalle løb og lige bredder

3. september 2014

Efter de mange kilometer gennem kanaler fra Champagne ned mod Bourgogne ramte vi i dag la Saone. Hun er blid, har smukke kurver og snoninger, smukt kranset af bevoksninger, træer, buske, marker og enge i efterårsdoucede farver. Køer muher og æsler skryder.

Saone

”Rapanden” fra Middelfart lå i havnen i Auxonne og kunne også berette om en mere temperamentsfuld fru Saone. Tidligere år havde der i august og september kunnet være 1 – 2 meter højere vandstande, kraftige strømme og et flodløb med flydende, væltede træer, store grene og meget andet. Så selv om La Saone benævnes i hunkøn som blid og smuk, så kan ’hun’ udvise et betydeligt temperament. Men sådan er det vel med de ’hunner’!

IMG_7189

Saone

Anderledes med Le Rhone, som vi endnu har til gode nogle hundrede kilometer fremme. Det forlyder, at han er voldsom, kraftig, næsten utæmmelig. Forrige sommer har han revet alle pontoner for lystbåde væk under en kraftig oversvømmelse, forlyder det. Kan gå 5 meter over sit normale leje. Gode Göran og Mona beskriver i ”Ønskerejsen” flodens utæmmelighed og behovet for lodser med lokalt kendskab. Det skulle ikke være nødvendigt nu om dage, hvor ’han’ skulle være tæmmet, om end ’han’ stadig kan rive noget i tøjlerne, som det altså forlyder. Vi får se….

Auxerre Marina Saone
Ind til videre en smuk, rolig la Saone
Advertisement