Middelhavsvejr

IMG_0666

4. august 2015

Lige nu ligger vi for rebet solsejl i Mesolongi Marina, lynene knitrer omkring os med mindre end 4 sekunders forsinkelse til skraldene, ja, her var et med kun 1,5 sekunders forsinkelse.

Vinden øgede på få minutter fra nærmest vindstille til 17-19 m/s, først fra syd og et kvarter senere fra nordvest. Og så har vi set og hørt noget meget mærkeligt, som vi næsten havde glemt, små runde ansamlinger af vådt vand, der kommer ned oppe fra! De første af slagsen var sjove, de ramte bådens dæk uden at efterlade mærker. Det hedder vist regnvejr, og det har vi ikke oplevet hernede før nu (sender en medlidende tanke til søens folk i hjemlige farvande!).

IMG_0658

Vi startede også dagen atypisk, vejrmæssigt. Stille, men det var til at ånde, måske kun 30 grader, lidt småskyer for solen, ind i mellem. Midt på dagen var heden dog på sædvaneligt niveau, ca. 35 grader, i skyggen!

Vi var på indkøb i Mesolongi og havde knap 2 km gåtur tilbage til marinaen, en tur, der med lidt fejlnavigering blev tillagt en omvej på 4 km. I ubarmhjertig hamrende sol. En bådudstyrsforretning under vejs blev forhørt m.h.t. navigationen. Han kunne berette om en vejrmæssigt helt unormal varm sommer: “Sædvanligvis oplever vi på en sommer en, to eller tre dage med sådan varme, et enkelt år måske en uge. Men nu har vi haft hedebølge med 35-38 grader i over en måned. Det er meget unormalt!” svedte den venlige mand midt i sin airconditionerede butik.

Det virkede faktisk lidt som et dejligt koldt omslag på os. Vi har stønnet noget den seneste måned, men føler at vi har klaret det ok. Solsejlet er fantastisk, det har været oppe under sejlads for motor i det stille, stabile vejr. Vi drikker masser – af vand. Vi har lige læst i Søfartsstyrelsens lægebog om hedeslag og det der ligner, og Vitter har måske haft nogle symptomer, og starter nu på saltholdigt ferskvand og Cola’er.

IMG_1678
1826, ca., sloges grækerne mod osmannernes besættelse her i Mesolongi. 9.000 kvinder og børn søgte at flygte fra byen gennem byporten, Exodus-porten, men velunderrettede tyrkere nedslagte de flygtende, 2.000 overlevede.
IMG_1689
Lord Byron har sat sig spor i Mesolongi, har fået statuer og museum. Deltog i frihedskampen. Mon Merkel får en statue?
Advertisement