Opad bakke i Grækenland

IMG_1850
Banen er anlagt sidst i 1800-tallet, noget af en bedrift. På linie med, og samtidig med Bergensbanen. Her kører toget på en hylde udgravet i bjergsiden.

6.august 2015.

Vi sidder på først række i den airconditionerede bus, Mercedes med luftaffjedring, kilometertælleren står på ca. 970.000 km, lidt af det strømlinede er gået af busssen, et skilt med noget i retning af ” Έξοδος κινδύνου ” er klasket oven i det oprindelige tyske skilt ”Notafsteig”, og diverse personlige pynteting supplerer Mercedes designerens oprindelige stramme busudtryk. Chaufføren med sine solbriller og langkrøllede hår ligner en der lige er trådt ud af et diskotek, for 30 år siden, uden at han selv er klar over, at tiden ikke er sat i stå. Hans radio spiller dæmpet græsk blues.

Egentlig ser det ud til at strækningen fra Patra langs kysten østpå har været betjent af en jernbane, vi ser sporelementer lagt i store depoter, og en motorvej er under langsommelig konstruktion, hvor banelegement sikkert har ligget en gang.

IMG_1762
Banen snor sig gennem bjerglandskabet langs en slugt, hvor smeltevand i millioner af år har gnavet en rende.

Vi er på vej til Diakopto, hvorfra et særligt tog, der ligner en forstørret modelbane, skal køre os ad en meget smuk tur op i bjergene, til Kalavrita, der om vinteren er skisportslandsby, men lige nu dog er helt uden sne og mest til vandring. Græske partisaners drab her på 69 tyske soldater i 1943 hævnede den tyske besættelsesmagt med, at alle mandlige indbyggere over 15 år blev samlet og mejet ned, og kirken blev vist også brændt af i den anledning.

IMG_1749
Det er en smalsporet jernbane, og det må have lettet gravearbejdet!

Bussen kører gennem en række mindre græske byer, øjensynlig uden særlig turisme. Hverdagen ser travl ud, der handles, bygges, beskæres, snakkes på cafeer, en ladfuld grøntsager og romaer læsses af en pick-up med, sikkert for at kradse nogle kontanter sammen. Ja, der er nok at tage fat på, set med vore nordeuropæiske “ordnung-muss-sein” briller. Den brillestyrke bruger grækerne ikke!

IMG_1781
Helt nyt aiconditioneret tog.

Her er nemlig et passende niveau af uordentlighed, skidt, ufærdighed. Det nærmest sammenlignelige, dog i meget mindre målestok, er nok mit værksted derhjemme. “Mandens sidste bastion” som det er formuleret. Men her det vel netop i det miljø, at den højt roste middelhavslevevis trives.

Både os nordboer og grækerne kan givet vis inspirere den anden parts levevis. Grækenland er måske den vestlige civilisations sidste bastion mod storkapitalens styring med DJØF-vældet og de andre nystrøgne, hvide MacKinsey flipper i Brussel m.v. som håndlangere. Befriende, håber at grækerne holder stand!

IMG_1728
Og her holder det gamle, udtjente tog for enden af banelegemet. det har vist haft sin tid…..
Advertisement