Så fik vi endelig råd

IMG_1965
Apollontemplet blev den institunaliserde spådomsvirksomhed, hvor spåkvinderne blev integreret i den religiøse pengemaskine.

10. august 2015.

Galaxidi er en dejlig lille by, og et fint udgangspunkt for en tur til Delfi, rigtig manges fælles udgangspunkt for vores vestlige kultur. Midtpunktet for hele verden var jo her, Zeus sendte to ørne ud fra henholdsvis vest og øst, og de mødte hinanden lige her i Delfi.

IMG_1962
Teater med 5.000 siddepladser. Det anvendes stadig.

Og så var der jo kvinderne, der talte i tåger, som om det ikke er set mange gange siden. De religiøse, præster o.s.v., satte tågesnakken i system og Delfi blev stenrig, det er vi jo nok nogle, der kan lære noget af i vores næste liv!

IMG_0737
Her henover stenen hang spåkvinderne og kom med deres tvetydige råd.

Præsterne puttede det meste af rigdommene i lommerne, men resterne blev omsat i store bebyggelser, templer, stadiummer, gymnasier m.v., og det kan vi se resterne af i dag. Det er imponerende at være i dette historiens kraftige vingesus, ih, hvor de magtede meget dengang.

IMG_1981
Verdens midtpunkt!

Vi havde begge samme Oldævl lærer på gymnasiet (Gørges, der i sin senilitet lagde Odyseen på sin stol ved pulten og sin siddepude på katederet). Gørges snakkede vi meget om den dag i Delfi.

IMG_1987
Kilden giver ungdom, måske drak vi for lidt?

Og rådet: Spåkonerne er for længst forsvundet og præsterne ligeså, men ved Sibyls Sten syntes vi at høre noget tågesnak, men måske blandede det sig bare i vores pludren: ”You will sail North, South, East and West”.

IMG_1943
Athens næsten rekonstruerede skatkammer. De øvrige store byer havde hver deres.
IMG_1953
Jordskælv og tidens tand har fjernet resten af templet.
FullSizeRender
I bussen var der en plads for lidt. Momos (han var græsk gud for bøvl) satte scenen: Fire kvinder jarmede op, hvoraf de tre allerede havde bemægtiget sig pladser gennem selviscenesatte rokeringer af 4 andre passagerer. En kvinde forlod bussen, billetdamen prøvede at forklare og den mandlige chauffør forlod også bussen. 30 minutter forsinket satte bussen i gang.
IMG_2040
”Nordkaperen” på reden ved Galaxidi. Måske er det i grunden Kløvedals (herren i de lyse underbukser) tidlige bøger, f.x. ”Fra mit hjerte, min køjesæk og mig græske logbog”, der for mange år siden lagde kimen til den eventyrlyst, som vi udlever disse år.
Advertisement