Istanbul

IMG_1410
Udsigt over Bosperus fra vores minihotel.

2. november 2015.

På vej hjem topper vi lige oplevelsesregistret op med Istanbul. Det er Europas yderste forpost mod sydøst, og har som sådan oplevet dramatiske omvæltninger i hele den historiske tid.

Vores fordomme vælter kraftigt omkuld, her i Istanbul. Det er en skøn by, travlhed, pulserende, dyre biler og gammelt skrammel, moderne kollektive transportmidler, city-arkitektur, der ikke lader Frankfurt noget tilbage. 12 mio. indbyggere, og dem vi har mødt har alle været imødekommende og hjælpsomme.

IMG_4538
Søndagsfiskeri fra Galata-broen.

Og så alt det turistede: Kæmpe moskeer, paladser fra det osmanske rige, guld og glimmer. Kulturer brydes, og det hele ser ud til at gå op i en højere enhed. Hele tiden noget nyt at opleve. Og meget stor venlighed, ikke kun når vi skal turistsnydes. Masser af unge mennesker. Og selvfølgelig fattige mennesker, noget snusket, men ikke mere, end der har været mange andre steder på vores tur.

IMG_1243
Mægtige “Blå Moske” set fra hotellet.
IMG_1255
Hagia Sofie er monumental stor, bygget for 1.500 år siden. Vikinger har ridset runer i noget af marmoren.

Vi troede, nok lidt naivt og noget sat på spidsen, at det ville lugte kraftigt af hvidløg allerede i flyet på vej hertil, at hver anden indbygger bar bombebælter, at tidsplaner var en by i Rusland, og at man vel nærmest stadig sov i beduintelte. Hvor skulle vi have hørt andet? fra den danske propaganda-presse? Intet er tilnærmelsesvist gået i opfyldelse.

IMG_1398
Grand Bazar er et rigtigt tyrkisk ‘gedemarked’, med ‘originale kopier’ af alle mærkevarer!
IMG_1334
Vitter i Haremmet! Topkapi er de ottomanniske sultaners slot. Helt på niveau med franske Versaille og det russiske Sommerpalads.næsten 600 år gammelt.
IMG_1343
Sultanens private gemakker kaldes “Haremmet”.
IMG_1330
Audiens kammeret i 3 hofgård.
IMG_1364
Flot udsigt fra Topkapi.
IMG_4459
Vand skal der til. Gammel underjordisk cisterne. Virker det bekendt? Agent 007 scener filmet her.

 

Advertisement