Sejlads på Bosporus

IMG_47585. november 2015.

Det 15-20 sømil lange Bosporus stræde, der forbinder Middelhavet og Sortehavet, adskiller på en gang 2 bydele i kæmpemilionbyen Istanbul, 2 kontinenter, meget forskellige økonomiske og kulturelle forhold, og jo også forskellige religioner. Adskillelsen er ikke større, end alt ser ud til at fungere i en indbyrdes harmoni. Måske udgør grænsehegnet mellem Tyrkiet og Grækenland en større adskillelse?

Sejladsmæssigt er Bosporus strædet fantastisk at iagttage, og det må være en drøm at sejle i, himmelsk eller mareridtsagtig.

IMG_4731
300m x 50m store Maran Capella på vej efter olie. 2 pilotbåde sejler nogle hundrede meter foran og genner andre fartøjer til side.

Strædet passeres årligt af 45.000 skibe, og det må blive besejlet af langt flere, når lokale turbåde, fiskerbåde, lystbåde m.v. regnes med. De op til mere end 300 meter lange skibe sejler typiske gennem Istanbul med en fart på 6-7 knob, gennem vandet.

IMG_4665Strædet er nogle steder ca. 0,3 sømil (500 meter), og hvert spor i dybvandsruten er omkring 200 – 300 m, med flere 90 grader drejninger, nogle steder er der flere sving efter hinanden. Der er som regel 3 – 4 knobs strøm.

Utroligt at det går!

Turen med cruisingbåden på Bosporus blev vores sidste sejltur i dette herlige sejladsområde i år.

Advertisement