The good Europe and the not so good Europe

IMG_5415.jpg
Tomt “Hot Spot” på Leros. Teksten på skiltet: “Keep your blanket with you through your journey, you will need it.” (også på arabisk).

15. april 2016

De græske øer langs den tyrkiske kyst har fået såkaldte ”Hot Spots”, flygtningelejre med telte og nødvendige faciliteter, og her bliver flygtningene indkvarteret. Arbejdet er sat i system, de officielle hjælpeorganisationer ser ud til at tage sig af arbejdet.

Venlige flygtninge var en del af gadebilledet, da vi var her i efteråret. Flere tusinde flygtninge ankom dagligt og drog siden videre med færge til Piræus, hvorfra turen gik op gennem Balkan til Mellem- og Nordeuropa.

Med den nye aftale mellem EU og Tyrkiet ser det ud til, at der er sat en effektiv prop i strømmen af flygtninge til de græske øer. ”Hot Spottet” på Leros står tomt.

IMG_1715

Stemningen på de græske øer er stadig positiv for flygtningene, men mere skarp eller kritisk. Den lokale iagttagelse er nu, at de sidst ankomne både nu overvejende indeholdt migranter fra Afghanistan, Iran m.v. I Piræus delte den græsk katolske overhoved mad ud til flygtningene, men blev sendt væk af dem, da han bar et kors på sin dragt.

Et lokalt udsagn er, at problemerne med flygtninge opstår, når man forsøger at indrette samfundet efter flygtningenes krav. ”Gør som i Canada, være velkomne over for flygtningene, men hvis flygtningene vil leve dér, så må flygtningene indrette sig, ikke omvendt. Hvis kvinderne vil bade, så må de bade som alle andre, o.s.v.

IMG_5489
Mange beslaglagte påhængsmotorer hos Coastguard i Lakki, Leros.
IMG_5490
“It is over now, no more refugees to come. You can easily sail the Dodecanese!”

Coastguard på Leros er klare i mælet, og bekræfter at det har været hårdt arbejde det seneste år. Men det er ovre nu. Der ankommer dog nogle få flygtninge til øen Chios.

Nikos.jpg
Nikos på værftet er også er Leros forbindelse til Natos Frontex.

Frontex flåden patruljerer i farvandet mod Tyrkiet. Nikos er mere skeptisk: ”Aftalen med Erdogan omfatter kun, at 70.000 flygtninge sendes retur, og hvad sker der så? Tyrkerne leger kispus med Frontex-skibene, og forhindrer ikke flygtningebådene i at sejle ind i græsk farvand.” Putin har nu fået styr på Syriens havneby og udskibning af gas fra de lande, der konkurrere med Rusland om gasforsyningen til Europa. Det var Ruslands mål, så det skal nok skabe lidt mere ro på, mener Nikos.

IMG_5498
“When you meet people with confidence, they will meet you with confidence. The good Europe understand this.

Den økologiske cafe/butiksindehaver ved havnen synes nu bare at problemet er flyttet til Libyen og Italien. Før var der mange flygtninge, de blev behandlet godt, og de behandlede indbyggerne godt, der var et godt forhold. ”Alle de frivillige nordeuropæiske hjælpearbejdere er også væk, og godt det samme. De hjalp, men det var mærkeligt, at nogle ville have en kvittering på 3.500 € for et 800€’s ophold. Og de ville bo på luksushoteller”.

Advertisement