“Le Grand Bleu” og et lille ikon

21. maj 2016

Gedeklokkerne bimlede og de lokale haner galede ud over vores vidunderlige ankerplads i Vathibugten på Astipalaia. Morgenbad og så sejlede vi til Amorgos. Mod øst rejser bjerge sig højt fra havet, mere end 800 meter næsten lodret. Havet er 300 til 500 meter dybt, så det er noget af et bjerg, der rejser sig fra havbunden.

IMG_5809
Kult café, her vises filmen, når der er lidt flere tilskuere.

Kultfilmen ”Le Grand Bleu” er filmet her og vandet er så blåt, så blåt, bedre kulisse kunne næppe vælges. Skulle man vælge at forsvinde fra denne verden og svømme ud i ”Le Grand Bleu” og tilslutte sig sine nære delfinarter, så kunne det nemt være her.

IMG_6663
Hozoviotissa

Langt højere oppe, 300 meter over havoverfladen, og på de stejleste bjergskrænter, der strækker stort set lodret lige ned til vandet, har man gennem århundreder forsvaret og beskyttet verdens femte ældste ikon. Klostret Hozoviotissa har hængt der på klipperne i over 1.000 år. Det er et mesterværk af byggekunst at få klistret en bygning fast, der kan rumme 100 munke.

IMG_6679
Munke-Raki serveres efter besøget.

 

Tækkeligt påklædt og snævre trappeskakter langs bjergsiden.

Ikonet hænger i det lille kirkerum, og ikonet er ikke meget større en et A4-papir. Men det er meget kostbart, og har været eftertragtet og søgt destrueret mange gange. Men her hænger det vist godt og sikkert nu, selv om vi ikke kunne undgå at tænke på om ”limen” mellem klostret og bjerget kan holde til et jordskælv…

IMG_6725
Vi er i Kykladerne nu; de bruger masser af hvidt kalk.
IMG_5793
Vi fik fin plads i havnen i hovedbyen Katapola på Amorgos, “den bedst beskyttede havn i Kykladerne”, forlød det. Det fik vi godt brug for i 2 – 3 døgn med 15 m/s. Ikke just roligt og nabobådens besætning flyttede på hotel. Hele havnen blev efterhånden fyldt op.

 

Advertisement