En dag i vores græske tursejlerliv

IMG_5822
På vej ind til Koufonisi, en flad ø i Kykladerne, faktisk “Small Cyclades” syd for Naxos.

25 maj 2016.

På Koufonisi stod vi lidt sent op efter en halv-urolig nat. Vinden 12 -14 m/s på tværs af den lille havns havnehul, hvor dønninger satte ind og forstyrrede nattesøvnen.

IMG_5837
“Bare Lykke” ligner ingen af de “volumenbåde” der sejler her. “Hvor er hun smuk” siger mange, og Jens viser “hende” gerne frem, båden altså.

Bemandingen i de græske bagerier om morgen plejer at være jomfruer, så Jens gik kækt af sted, blot for at konstatere, at jomfruerne sov over sig og denne dag havde de sendt deres tandløse fædre ned i bageriet! Købte først et rustikt brød, og så et surdejs brød ekstra (5,85 kr. for et brød!). Croissant med chokolade til frokostkaffen.

IMG_5833
Det vand er så klart, så klart. 2. bedste badevand i Europa er her. Danmark nummer 13.

På vej tilbage til “Bare Lykke” i den lille havn et hurtigt, men dejligt morgenbad i det turkisgrønne, 19 grader varme vand fra byens fine badestrand. Alene på hele stranden; om en måned er der fyldt med turisters skrigende børn og deres skingre mødres stemmer.

Af-ferskning med bruseren i cockpittet, mens nabobådens smukke kvindelige besætning så lidt sky (og lidt nysgerrigt) til siden.

Morgenturen belønnedes med Vitters friskpressede juice (fra 4-6 friske appelsiner), blødkogte æg, og de tandløses gode bagerbrød, the og lokalt blommemarmelade, det hele i cockpittet i den stærke sol.

IMG_6641
Doris og Felix fra Wien. Lejet båd i 5 uger…..

Denne formiddag sejlede vore seneste følgevenner af sted, Doris og Felix fra Østrig i stor båd, lejet for 5 uger. Hjertelig afsked med dejlige mennesker, igen. Ses vi ???

Også en udlejningsbåd med skipper og 8 catalanske, midaldrende herrer forlod havnen. De opførte ”hafen-theater” da de ankom i går, med masser af bøvl og råberi. De var nu herlige mennesker, selv om de købte fiskernes sidste hummere lige for næsen af os.

Vasketøjet fra “Bare Lykkes” ”vaskemaskine” (en IKEA-plastkasse med låg, vand og lidt vaskepulver, placeret i solen, gerne i lidt bølgegang) fra dagen før var tørt, og skulle lægges sammen. Og støvsugeren rumsterede om læ. Vitters formiddagsprogram.

Gåtur på vel 4 km rundt på øen, frisk vind, blå himmel, smukke land- og vandskaber, masser af ”græske postkort” i fotoapparatet. Tilbage i “Bare Lykke” frokost-croissant med kaffe og middagslur

Måske bor her et par hundrede mennesker fast, men der er inden for de seneste år bygget vel i retning af 1.000 – 1.500 sengepladser til turister. Det er så nænsomt bygget, som det nok kan, med små huse, men det betyder, at 9 måneder om året er der mange ”døde huse”, som her sidst i maj. Til gengæld er der daglig færgefart, 3 super-/minimarkets, bager, sikkert også slagter m.v. og vel 30-40 taverner og cafeer. Og et lægehus, nogle kirker og en skole med nogle af alle de børn, der skal betale Grækenlands gæld.

IMG_6754Overvejelser om at sejle til en ankerplads i en smuk bugt få sømil øst på. Vinden friskede og var stærkere end lovet. Trak beslutningen lidt; vi kunne godt tænke os en rolig nat.

Midt på eftermiddagen sejlede vi af sted, frisk vind, fladt vand, for motor de få sømil. Og beslutningen belønnede os. Skøn bugt med et par andre både, ankring på 4 meter azur-blåt, krystalklart vand.

IMG_6768
Ankerplads i bugt øst for Koufonisa.

På hovedet i baljen med dykkerbriller og snorkel, samt grydesvamp til at rengøre propel, vandlinie og fribord. 20 minutter senere var alle ruer væk og fribordet rent.

‘”Crew’et” på udlejningsbådene sejlede deres besætning ind til de to lokale taverner, men vi holdt gummibåden på dækket og kyllingen i ovnen. Det er en af de rigtig gode græske slagterkyllinger, vi har fået dem nogle gange, og de smager af kylling!

IMG_6769
Vin på agterdækket til solnedgang over Naxos og lyserøde, solbeskinnede bjerge på Amorgos

Slut på en dejlig dag, nu til køjs mens vinden synger sin god-nat-sang i riggen og mørket falder på.

IMG_6779
Morgensol ved ankerplads på Koufonisi.
Advertisement