Det fatter vi ikke!

IMG_7067
Panagia Evangelistria, pilgrimmenes mål på Tinos.

7. juni 2016

Grækenland har en stærk kirke, der græsk ortodoks. Vi har mødt almindelige grækere, der udtrykker en jævn, fornuftig religiøs holdning, der nok er noget mere dedikeret, end gennemsnitsdanskeren. Vi ser mange deltage i sammenholdet med troen og kirken som udgangspunkt.

Grækerne har måske nok en mere håndgribelig tilgang til det at tro. Der er stor opmærksomhed om at fejre påsken, buschaufføren slår korsets tegn når han passerer de små bedealtre langs vejen, mange faster, o.s.v.

Og så er der en række særligt religiøse steder, som munkeklostrene på Athos, klippen på Patmos, hvor apostlen Johannes fik sin åbenbaring, og kirken på Amorgos med det særligt hellige ikon.

Alt det kan vi iagttage, læse om og høre på. Om vi helt fatter, det ved vi ikke.

IMG_7137
Der er langt igen!

Tinos er udråbt til Jomfru Marias hellige ø. Har grækerne noget specielt at takke Jomfru Maria for, foretager de en pilgrimsrejse til Tinos. Mange kravler på knæerne fra havnen op til valfartskirken Panagia Evangelistria, en tur på omkring 500-700 m.

Det fatter vi ikke!

IMG_7139Kan et folkefærd så relativt tæt på vores kultur, og med så mange fælles berøringspunkter, foretage ting i troens navn, der smerter dem så meget?

Og i virkeligheden, så fatter vi ikke, hvorfor vi ikke fatter det; vi er jo vant til at fatte, alting. Tror vi!?

IMG_7141

IMG_7142

Advertisement