“Bare Lykke” på land på Salamis

IMG_7483
Koupetori Boat Yard fra vandsiden. Vi fik plads mellem motorbåden og sejlbåden. Caicken med den røde bund blev søsat på gammeldags vis kort efter vi kom op. Den faldefærdige træskude ved siden af rampen har stået der i 18 år!

28. juni 2016

Sidste sejltur gik til sommerpladsen i bugten ved Salamis på denne etape af vores ”Sejlads gennem et af de mest spændende kontinenter i vor tidsregning” (vores sætning fik jo ny mening med EU afstemningen sidste torsdag!).

Koupetori Boatyard ligger på øen Salamis, ca. 6 – 8 sømil/10 km fra Piræus og dermed Athen. Boatyarden er lille et familieejet værft med far og søn og farens bror, samt en motormand og en skibstømreragtig mand. 150 både står her i højsæsonen (vinteren). Tingene foregår på græsk vis, og græsk er også sproget her, bortset fra sønnen, der kan forstå noget engelsk, bare vi taler tydeligt og langsomt.

IMG_7490
Unimog til at trække op ad slisken langs den interimistiske anløbsbro.

Vi kastede anker 100 meter ud for værftet aftenen før “Bare Lykke” skulle på land. Midt i morgenmaden hørte vi råb inde fra rampen, hvor de hiver bådene op. Det var onklen, der med fagter råbte et eller andet på græsk, men vi gættede på at han mente, at vi godt kunne få beskøjterne ned og lægge os ind til rampen, langskibs med pontonen, der i øvrigt var en stor, bred pram fortøjet i forlængelse af en lille bro. Kort tid efter var “Bare Lykke” klar til at blive landsat, vi gik fra borde og Boat Yardens besætning overtog. En lille times tid senere var “Bare Lykke” vel landsat, opklodset og stabiliseret efter alle kunstens regler, den græske kunst!

IMG_7506
“Ved de nu hvad de har med at gøre? Det er jo “Bare Lykke”!”

Nu står den på “sommerklargøring” af “Bare Lykke”, småreparationer og pakning hjemad. Det er op til 35 grader i dagtimerne, lidt “koldere” om natten.

IMG_7510
Udsigt fra cockpittet på “Bare Lykke” på land.
IMG_2315
…og over Athen senere om aftenen.

En særlig begivenhed fandt sted mens vi gik omkring og ventede. En stor ombygget græsk caicke stod på land få meter fra, hvor “Bare Lykke” blev slæbt op. Tilfældigt så vi derhen, da det store skib blev søsat, og det var på gammeldags mener. Majestætisk, helt roligt gled den på sin sliske skråt ned i vandet med accelererende fart. Helt stille, uden en lyd. Det store skib mistede sine støttepæle straks det sattes i gang på slisken, og de næste 6 – 8 sekunder ser det helt utroligt ud, at skibet balancerer på kølen og ikke vælter, mens det suser ned, ind til det igen flyder i sit naturlige element. Wow, det har jeg (Jens) ikke set siden søsætninger fra Carl Jolles værft i Faaborg i 60’erne!

160628 Bare Lykke landsat
Her har den søsatte båd fået startet motoren og tøffer nymalet afsted.

Søslaget ved Salamis udkæmpedes for 2.500 år siden, lige her nord for øen. Det bliver spændende at vende tilbage sidst i august og måske sejle i de farvande, hvor verdens største søslag (ifølge græsk fortælling, de kender nok ikke til slaget ved Jylland) blev udkæmpet for at holde perserne væk fra Grækenland og fra Europa….

IMG_2311
Frisk vind over Salamis bugt.
Advertisement