En meget ung nation med meget høje havnetakster

Første kontakt med Montenegro skal være med myndighederne ved indklareringen, her i Bar hos havnepolitiet. Betonbyggeri fra en svunden tid med opdaterede, falmede farver.

28 april 2016

Mens vi i Danmark ser tilbage på vores nations mere end tusindårige historie, så er vi her på Balkan næsten lige midt i historieskrivningen om nationers fødsel. For godt 10 år siden, i 2006, stemte Montenegro sine godt 600.000 indbyggere selvstændige fra Serbien, som den seneste af flere hundrede års koalitionsparter og besættere.

Systemer skiftes heller ikke så hurtigt. Den fint uniformerede, aldrende havnemester taster en masse oplysninger ind i en computer og sætter udskrifter og kopier af vores dokumenter i ringbind. Her er 2 års fritidsbådes anløb i mange mapper.

På få hundrede sømil er vi sejlet langs Balkans Adriaterhavskyst fra Grækenlands tusindårige kultur og historie op i resultaterne af en af nutidens konflikter. Efter Albanien er vi i området, der i knap 100 år frem til årtusindeskiftet hed Jugoslavien. Fra 1992 til 2006 blev der ikke mindre end syv nationer ud af det, men det gik som bekendt heller ikke stille af sig.

Fortidens betonudtryk i byggeriet skiftes ikke så hurtigt som folks mentalitet. På Posthuset betales turistskat og indklarering, ialt 31€ for en uges ophold i landet.

Der er gang i det her i Montenegro. Landet fremtræder meget vestligt, der er nok af velforarbejdede produkter på hylderne, og at dømme på bilerne er der en bred middelklasse, der har godt råd. Tingene ser velholdte ud. Medlem af Nato og det mest kvalificerede ansøgerland til EU.

Og så må de tjene penge, vi betalte 62€ for at ligge 18 timer i marinaen i Bar! Og da vi klagede vores nød fortalte de, at det bliver meget værre i Kroatien…….

Kotorfjorden er et af de smukkeste steder i verden, jf. det lokale turistbureau. Nok ikke helt ved siden af.
Advertisement