Farvel til Kykladerne

IMG_7307
De bruger meget hvidt kalk.

19. juni 2016

Fra Kea sejler vi vest på og ved Cap Sounion sluttes rundkredsen af vores sejlads det seneste år i Ægæerhavet. Først Sporaderne i nord, så Dodekaneserne i øst langs Tyrkiets kyst og den seneste godt måneds tid Kykladerne midt i det hele.

IMG_5988
Ca. 20 knob med alle fornødenheder og passagerer til alle øer.

Det er få steder vi er vågnet til hanegal og bjældeklang fra geder under den sidste måneds tids sejlads i Kykladerne. De fleste af de par håndfulde besøgte kykladeøer har haft mere etableret turisme, mere ”strømlinethed” over sig, selv om det ikke siger så meget i den græske målestok. Lokalt har man et godt øje til turistudviklingen, måske i for uhæmmet grad (link til Kofinoussa). Færgefarten er intens i Kykladerne, med flere daglige forbindeler til Athen og naboøer, dels med de store fragtfærger, dels med hurtigfærger.

IMG_7314
Få farver!

De bruger meget hvidt kalk her, og få enkelte klare farver, blåt og lidt grønt. Det siges at stamme fra militærjuntatiden, det med ensretningen af farver og arkitektur, og nu er der faste bestemmelser om, at sådan skal bygningsformer og -farver være.

De gamle bykerner et par gader væk fra strand- eller havnefront har et mere oprigtigt udtryk, lidt mere skidt i krogene og hist og her en hane eller en ged. Det er spændende steder at besøge.

IMG_2212
“Bare Lykke” i Kolona Bay, Kythnos.

På denne tid af året, maj-juni, er vejret ikke til at forudsige, sagde en lokal sejler. De lover måske let til jævn vind, men pludselig blæser der en friskt eller hård vind. Og omvendt. Det bliver først bedre i september, hvor det hele stabiliserer sig.

Jeg (nok ikke ”vi”) synes, at vinden i maj-juni har lignet almindelig, ustabil dansk sommervind, som når vi har frontvejr uge ud og uge ind. Blot 10 grader varmere vand og luft, og lidt mere vind, når det endelig blæser. Og så en hel del lokale variationer i vejret; bjergene leger kispus med vinden, og sender tryk gennem passager og ned over bagsiden af øernes bjerge.

Nu i juli og august tager Melteminen over, og sender ofte hård vind til hård kuling ned over specielt Kykladerne. Det har vi planlagt turen efter at undgå, og med kun godt en håndfuld blæsevejrsdage den sidste månedstid er det vel lykkedes.

IMG_5989
“2 pilsnere i en snor, efter en båd!”

Vi har haft meget mere sejlads for sejl, d.v.s. næsten halvdelen af de tilbagelagte sømil har været for sejl, hvor under 20% af sidste års sømil var det. Det er et skønt farvand at sejle for sejl i, godt med bidevind, enkelte medvindsture, undgået kraftige bølgeområder, varm og lækker sejlads.

IMG_5981
Konen på dækket.

Og de grækere, stadig samme venlighed, smilende og hjælpsomme. I turistområderne breder en ubehagelig udnyttelseadfærd sig, men det er få steder det er galt. Det er et godt folkefærd!

IMG_7446
Poseidons Tempel ved fuldmåne over Cap Sounion (håndholdt kamera fra gyngende båd!)

 

IMG_7304
En stor blomst til Kykladerne!
Advertisement